22 Haziran 2014 Pazar

Salmakis

Günümüzde Bodrum'un Bardakçı Koyunda, Çok Eskiden Salmakis Denen Bir Tatlı Su Kaynağı Varmış. Bardakçı Kumsalına Yüksek Bir Kayadan Dökülen Bu Kaynakta Salmakis Adında Güzel Bir Su Perisi Yaşarmış. Salmakis, Avcı Tanrıçası Artemis'e Bağlı Bir Peri Olmadığı İçin Avcılık Yapmaz, Büyün Gününü Sularda Yüzerek, Şarkı Söyleyerek, Çiçek Toplayarak, Bu Çiçekleri Saçına ve BEdenine Takıp Berrak Sudaki Görüntüsünü İzleyerek Geçirirmiş.
Aphrodite ile Hermes'in Oğulları Olmuş, Çocuğa Her İkisinin İsimlerinden Oluşan Hermaphroditos Adını Vermişler, Babası Gibi Ayağı Tez, Annesi Gibi Güzel mi Güzel Bir Delikanlı Olmuş Hermaphroditos.
İşte Bu Delikanlı Devamlı Gezer Dolaşırmış ki Yolu Bir Gün Cennet! Gibi Bir Yer Olan Salmakis'e Düşmüş. Delikanlı Gölün Güzelliğine, Berrak Sularına Hayran Kalmış, Ama Gölün Perisi de Delikanlıya Hayran Kalmış ve Anında Aşık Olmuş.
Sormuş "Kimsin Sen? Hangi Tanrılardır Senin Annen ve Babam?" Diye.
Daha Çok Genç Olan Oğlancık Utanmış ve Cevap Vermeden Kaçıp Gitmiş.
Salmakis ise Saklanmış Bir Ağacın Arkasına ve Başlamış Beklemeye. Derken Ortalıkta Kimselerin Olmadığını Gören Delikanlı Geri Gelmiş Soyunup, Billur Gibi Sularda Yüzmeye Başlamış.
Delikanlının Heykel Gibi Kusursuz Bedenini Gören Salmakis Saklandığı Yerden Çıkıp Delikanlının Arkasından Atlamış Suya ve Sımsıkı Sarılmış Aşık Olduğu Yakışıklı Gence.
Delikanlı Kurtulmak İstedikçe Güzel Peri Ona Daha Sıkı Sarılıp Suyun Derinliklerine Çekiyormuş.
Sonunda Salmakis Birbirlerine Kavuşmak İçin Tanrılara Öyle Bir Yalvarmış ki, Dileği Kabul Olmuş.
Genç Kız İle Delikanlının Bedenleri Tek Beden Olmuş; Yani Hem Dişi, Hem Erkek, Ama Ne Dişi Ne Erkek Olmuş. İşte Hermaphrodit Adı Bu Birleşmeyi Simgelermiş.7
Eskiden, Çok Çok Eskiden, Bizim Bilmediğimiz Zamanlarda İnsanlar, Erkek ve Dişi Tek Bedende Yaşarlarmış. Tanrılar Giderek Güçlenen Bu Mutlu ve Akıllı İnsanlardan Korkmuşlar ve Bedenlerimi-Tabi Güçlerini de- İkiye Ayırmışlar Kadın ve Erkek Olarak; Ancak Ruhları Tek Kalmış.
İşte O Nedenle, O Zaman Bu Zaman, Her Ruh İkizini Arar Dururmuş.[Anadolu Mitolojisi,Eser Urundul. Syf-109,110]




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder